Je mag jouw licht laten schijnen!

Je mag jouw licht laten schijnen!

8 december 2013

Op 5 december 2013 overleed Nelson Mandela, of Madiba zoals zijn volk hem zo liefdevol noemt (wat de naam is voor Thembu-koningen). We weten allemaal wat Nelson Mandela heeft betekend voor Zuid-Afrika, zo ook begrijpen we maar al te goed dat deze man een boodschap met zich meedroeg voor de hele wereld.

Deze avond zag ik een reportage over Nelson Mandela op National Geographic, waarin Mac Maharaj (mede-gevangene op Robbeneiland en minister van transport 1994-99) volgende woorden uitsprak: “Zijn nalatenschap is dat hij mensen heeft geleerd het heft in eigen handen te nemen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun leven, persoonlijk en collectief”.

Ook ik voel mij geroepen deze diepere boodschap vorm te geven voor mezelf én deze door te geven aan de mensen om me heen en diegenen die me ontmoeten. Ik grijp de gelegenheid aan om een stukje toespraak van Nelson Mandela op te nemen in deze blog (zie onder). Een boodschap bestemd voor ieder individu over de hele wereld, dus ook voor jou! Ik ben ervan overtuigd dat Madiba deze boodschap in een andere dimensie blijvend kracht zal bijzetten en uitzenden aan onze hele wereld!

Al ontstaat de behoefte om kort iets neer te pennen over het Afrika met zijn ongezien potentieel vanuit de kracht van het hart, vanuit Ubuntu, laat me snel overgaan tot het gedachtegoed van Nelson Mandela zelf. Want zoals de Daila Lama zei n.a.v. het overlijden van Mandela: “Je alleen verdrietig voelen en bidden heeft niet veel zin. We moeten vastberaden en enthousiast zijn gedachtegoed uitdragen”.

 


We vragen onszelf af of we er recht op hebben getalenteerd, briljant, geweldig en beroemd te zijn. Maar vraag je liever af of je het recht hebt dat niet te zijn! Je bent een kind van God.

De wereld is er niet mee gediend als je jezelf klein houdt. Er is niets verlichts aan jezelf te beperken opdat anderen zich niet onzeker gaan voelen in je nabijheid.

Wij zijn geboren om Gods glorie, die in ons woont, manifest te maken. Deze woont niet slechts in enkele van ons. Ze woont in iedereen.

En als we ons eigen licht laten schijnen, geven we onbewust toestemming aan anderen dat ook te doen. Wanneer wij bevrijd zijn van onze angst, zal onze aanwezigheid automatisch anderen bevrijden.

Nelson Mandela
uit de openingsrede van 10 mei 1994


 

PDF-versie

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.