Nieuwetijdskinderen en -volwassenen

Nieuwetijdskinderen en -volwassenen

Een nieuwe vorm van hoogbegaafdheid

Andere benamingen: indigo- en kristalkinderen, sterrekinderen

Al eens gehoord of gelezen van deze termen? Of spreken ze jou aan op één of andere wijze? Meer dan boeiend zijn deze woorden alvast, in deze tijd waarin we moeilijk anders kunnen dan grote veranderingen te realiseren – of kiezen we toch maar voor die doodlopende straat?

Jongeman met rugzak op uitkijkDeze kinderen zijn -juist doordat ze innerlijk heel wijs zijn- verontwaardigd. Ze begrijpen er niets van: hoe kan men nu toestaan dat alles zo uit de hand loopt? Denk aan ons milieu, onze economie en samenleving, maar ook lokaal: in onze familie, in onze school, in onze vriendengroep. Het gaat om kinderen met een bijzondere gave: innerlijk voelen zij feilloos aan wat er op een dieperliggende laag aan de hand is. Een ander paar mouwen is het om dit aan de volwassenen duidelijk te maken in woorden, in ‘volwassen’ taal. Zo loopt de communicatie meermaals in het honderd, met vele misverstanden en etiketteringen tot gevolg.

Op een gegeven ogenblik (ergens in de jaren ‘80) zijn een aantal mensen deze kinderen beter gaan begrijpen. Om die erkenning vorm te geven, hebben zij deze kinderen een aantal namen gegeven: nieuwetijdskinderen, indigo- en kristalkinderen, maar ook sterren- en engelenkinderen en noem maar op. Op dit ogenblik is er reeds enorm veel informatie over deze kinderen te vinden op internet, en zijn er al heel wat boeken over geschreven. Enerzijds mogen we binnen deze informatiestroom al flink selecteren en uitfilteren, anderzijds is dit ‘fenomeen’ op dit ogenblik slechts bekend bij een eerder beperkte groep (een groep waar jij nu bij hoort).

Al dienen we stilaan te vermijden om met deze termen een nieuw ‘etiket’ te creëren voor deze kinderen, ze helpen ons alvast vooruit. We kunnen aan de slag om voor deze kinderen een veilige basis te creëren, én gebruik te maken van hun aanbod: deze kinderen zijn stuk voor stuk met een specifiek doel op onze aardbol geboren: ze willen en zullen een aanzienlijke bijdrage leveren aan vernieuwing en herbronning!

Reeds in de jaren ‘70 zijn er heel wat van deze kinderen geboren (daar hoor ikzelf ook bij). Toen zij nog kind waren, was er over dit ‘fenomeen’ niets -maar dan ook niets- bekend bij onze ouders, opvoeders en onderwijzers. Zodoende hebben deze kinderen toen reeds een harde strijd gevoerd. Intussen zijn ze volwassen waardoor de term nieuwetijdsvolwassenen is ontstaan. Deze mensen beginnen heden ten dage steeds meer ‘zichzelf’ te begrijpen en te herontdekken.

Het is mijn doel de nieuwetijdskinderen en -jongvolwassenen te begeleiden bij hun groei- en zoekproces in hun lichaam, hun zijn, hun beleving en hun emotionele werkelijkheid. Moge zij op hun beurt hun doelen waarmaken – mag jij op jouw beurt jouw doel(en) waarmaken. Doelen die sowieso kaderen in een warme, ecologische en liefdevolle wereld en samenleving. Samen kunnen we bergen verzetten! Jatigo is er gekomen om dit proces mede te ondersteunen.

Zou jij een nieuwetijdskind kunnen zijn? Misschien kan deze vragenlijst jou helpen.
Ter aanvulling enkele teksten (met bronvermelding):

Reacties zijn gesloten.