Deel 3

3. De gebieden toegelicht

Neem de vrijheid deze begrippen ruim te interpreteren en een eigen invulling te geven.

Oriëntatie – of: richting en doel
Waar wil je heen met je project, met je leven, met een relatie (vriendschappelijke, liefdes-, professionele relatie)? Wat waren je idealen nu ook weer, waar droomde je eigenlijk van en waar wil je ooit staan? Zie je dat nog voor je en vooral: zie je de weg er naar toe nog ergens voor je, zou er ergens een wegwijzer zijn? Die dromen en idealen, zijn die wel voor je zelf of ben je eigenlijk bezig met het waarmaken van dromen en idealen die eigenlijk van iemand anders zijn? Hoe kont het dan dat je zonder het goed en wel te beseffen eigenlijk bezig bent met het project van een ander, hoe geliefd die ander ook mag zijn? Hoe kan je gaan voor je eigen dromen en prjecten zonder deze van een ander in de weg te staan of te verwaarlozen? Je hart volgen, je hoort het zo dikwijls, kan dat en hoe werkt dat eigenlijk?

EmotioneelMet blote voeten op sandalen op een stenen pad
De emoties die je telkens opnieuw overmannen worden te veel. Ze komen steeds opduiken op de meest ongepaste momenten. Emotie … dan hebben we het inderdaad over verdriet, angst, boosheid, gepieker, onzekerheid, schuldgevoel, overbezorgdheid en zo veel meer.
Wil je meer weten, lees even mijn blogartikel Emotionele blokkades verwerken en loslaten

Mislukking
Je dromen en idealen (deze van de oriëntatie-cirkel) vallen in het water en ondanks je vastberadenheid om je hart te blijven volgen verandert er niets of ontstaat er zelfs een averechts effect, je zit geblokkeerd langs alle kanten. Je had het jou helemaal anders voorgesteld en ooit leek het erop dat er niets jouw dromen in de weg staat. Je hebt het al zo dikwijls gelezen en gehoord: ga voor je dromen en idealen, volg je hart, iedereen kan het en waar een wil is, is een weg. Dat doe je dan ook, want als iedereen het kan, kan jij het ook. En toch … plotseling sta je oog in oog met mislukking. Je bent doodmoe en kan niet meer verder, je ziet het bos niet meer door de bomen, er is geen uitweg meer, het avontuur lijkt voorbij. Toegeven dan maar, je erbij neerleggen.

En toch blijven die dromen en idealen hun aandacht aandacht opeisen. Zou er nog een optie zijn om die muur van mislukking te overwinnen, te omzeilen, te doorbreken of … misschien wel te laten smelten als sneeuw voor de zon? Wat heb je eigenlijk van doen met die mislukking en wat heeft die mislukking met jou van doen? Zou er nog een kans zijn, hoe miniem ook, om jouw dromen en idealen alsnog een kans te geven?

Een ander maakt het jou moeilijk
Iemand (soms een paar mensen) uit je omgeving maakt het bijzonder moeilijk voor jou. Het wordt je onmogelijk gemaakt, er wordt misbruik van je gemaakt, er is een verborgen agenda aan het werk. Dit is geen manier van samenwerken of van samenleven. Het gaat nu net om een persoon waarmee je gedwongen bent samen te werken omwille van de positie of omstandigheden. Zo’n moeilijke persoon kan je tegenkomen in een werkomgeving (leidinggevende, collega, …), een vereniging of club, maar ook in je vriendenkring en familie.

Je houdt liever afstand van zulke mensen en hoopt dat ook zij ver weg van je blijven en toch komt er steeds zo iemand terug. Onbegrijpelijk maar het gebeurt wel.

Ook kinderen om je heen -ook jouw kinderen- kunnen je het bloed van onder de nagels halen. Toch heb je veel liefde voor en verantwoordelijkheid naar deze kinderen toe. Je dient ook nog eens in te staan voor hun veiligheid en dat is niet evident met het gedrag wat sommige kinderen voor de dag brengen.

Paranormale ervaringen
Een groot woord, eigenlijk slechts een verzamelnaam voor vele grote en kleine doch naar de maatstaven van onze samenleving vreemde en niet-geaccepteerde ervaringen. Toch zijn die ervaringen er misschien wel. Je kan iets of iemand zien, horen, voelen wat je niet kan verklaren met de gekende en voor de hand liggende kennis die onze samenleving aanreikt. Zulke ervaringen zijn soms een hulp, evengoed zijn het stoorzenders die een stevige grip op je dagelijkse leven kunnen krijgen. Eén en ander dient toch wel gekanaliseerd of afgesloten te worden.

stenen op het strand

Je hoeft het misschien niet zo ver te gaan zoeken. Heb je een (wederkerende) droom gehad die een belangrijke boodschap wil brengen maar die je niet direct begrijpen kan behalve dat je er iets mee moet doen.
Over dromen heb ik een blogartikel geschreven: De droom van de nacht


Gevoelig
  –  hooggevoelig  –  overgevoelig
Er komen enorm veel prikkels op je af. Te veel om ineens te verwerken, ze overbelasten en vermoeien je. Op een gegeven ogenblik kan je het niet meer aan. Er zijn heel wat vormingsinitiatieven en literatuur die jou hiermee leren omgaan. Deze ondersteuning is onvoldoende voor jou gebleken, een individuele begeleiding kan een must zijn wanneer je zo’n punt bereikt.

Rust
De binnenste cirkel staat voor rust. Rust en stilte, innerlijke vrede. Allesbehalve evident om in meditatie te gaan wanneer één of meerdere van voorgaande gebieden de aandacht opeisen. Misschien ben je wel op zoek naar -al was het maar een heel heel klein beetje- … rust?

 

Vorige Lees verder

Reacties zijn gesloten.