Het woord, de taal, het gesprek, de rode draad

Het woord, de taal, het gesprek, de rode draad

In elke sessie zal er een gesprek plaatsvinden, daar kunnen we niet om heen. Je komt langs voor meer dan een fijne babbel, je komt met een concrete vraag. Wat zou het jammer zijn als je naar huis gaat zonder een antwoord, zonder een oplossing of toch tenminste een weg daarheen.

Twee vrienden in gesprek op een pad

We praten erop los, we schrijven erop los, we lezen erop los. Websites, boeken, cursussen, blogs, media, sociale media, e-mail, telefoon, vergaderingen, lezingen, enz. En toch weten we maar al te goed dat we met meer dan woorden communiceren. Een melodie, een beeld, mimiek en lichaamstaal vertellen ons die dingen, leggen die accenten die we in woorden nooit vorm kunnen geven. En dan hebben we het nog niet over de communicatie die we niet kunnen zien of horen, communicatie via intuïtie en energie.

Dat wil niet zeggen dat woorden, zinnen en een gesprek geen belang meer hebben. Ook dit deel van de communicatie bevat elementen die we moeilijk of niet via andere kanalen dan deze van de taal kunnen brengen. Communicatie via taal bevat soms de sleutel tot een duidelijk en helder inzicht, we mogen de spreektaal nog steeds ernstig nemen.

Waar en hoe ontstaat een woord, een zin? Bij een gedachte? En waar ontstaat die gedachte dan?  …  …  Nu wordt het even stil, op deze vraag heeft niet iedereen zomaar een antwoord klaar. Van deze stilte kunnen we gebruik maken. Deze stilte, of ze nu vele minuten of slechts een fractie van een seconde duurt, is op diens beurt een sleutel. Een sleutel tot een diepere laag, een sleutel tot de bron waar een woord, een zin, een gedachte is ontstaan. We komen in verbinding met een rijke bron aan kennis verborgen in ons eigen onderbewustzijn.

Onze overdaad aan woorden heeft onze verbinding met deze bron helemaal uit evenwicht gebracht. Om deze verbinding te herontdekken maak ik graag gebruik van de Ericksoniaanse gespreksmethode. Via woord en taal, via vraagstelling en soms via een verhaal gaan we op zoek naar de oorsprong van onze woorden en zinnen. De verborgen, de slapende informatie- en hulpbron waarover je zelf beschikt wordt geactiveerd, we gaan er op een bewust niveau mee aan de slag.

Het gesprek, de woorden en zinnen worden een handvat wat ons als een rode draad zal leiden door een sessie heen. Volop gebruik makend van en hand in hand met de mogelijkheden die de andere pijlers ons zullen aanreiken.

 


De Ericksoniaanse hypnose is een methode ontwikkeld en in kaart gebracht door Milton Erickson (1901-1980). Ericsson werd -omwille van zijn buitengewoon succesvolle communicatie- bestudeerd door Bandler en Grinder (welke op hun beurt de NLP hebben ontwikkeld).

De klassieke hypnose werkt enkel met het onderbewustzijn. De ericksoniaanse hypnose (welke geen enkele link heeft met de klassieke hypnose) werkt vanuit het bewustzijn waardoor het woord “hypnose” een vreemde benaming wordt, ik benoem het veel liever als een “gespreksmethode” – al dekt ook deze term niet helemaal de lading.

Reacties zijn gesloten.