De vijf pijlers

De vijf pijlers waarmee Jatigo werkt

Wat heeft een traject of een sessie bij Jatigo te bieden? Wat is er zo nieuw en verfrissend aan de integrale en holistische aanpak tegenover de eerder traditionele therapeutische werkwijze? Biedt zo’n investering echt wel een nieuwe route naar datgene waar je “werkelijk” op zoek naar bent? Om een helder antwoord te krijgen op deze vragen zal je de stap moeten zetten, zal je het moeten ervaren en beleven

Dit neemt niet weg dat je de ruimte en tijd mag nemen één en ander te bestuderen, te vergelijken en in overweging te nemen, waarvoor je toch enige duiding en achtergrond nodig hebt. Om dit mogelijk te maken heb ik op deze pagina trachten te omschrijven waar de basis en structuur van Jatigo is ontstaan.

Op de subpagina’s een toelichting per methodiek van waaruit wordt gewerkt: systemisch werk/familieopstellingen  –  Neuro Emotionele Integratie  –  interactief geleide visualisaties  –  het gesprek  –  Reiki handpalmhealing.

 

Drie beelden van oude boeken bij elkaar

 

Oude rijkdom, vijf elementen en vijf lagen

Verre en oude tradities leren ons dat zowel natuur als mens benaderd kunnen worden vanuit vijf elementen. De meest gekende indeling bestaat uit de elementen aarde, water, vuur, hout en metaal. De Chinese accupunctuur koppelt deze aan vijf energiebanen in ons lichaam die op hun beurt aan enkele organen zijn gekoppeld. De Indische Ayurveda heeft het over aarde, water, vuur, lucht en ruimte (ether).

Deze en andere oude tradities leren ons dat wij als mens misschien toch wel uit meer dan een fysiek lichaam bestaan. In onze westerse samenleving zijn we reeds lang het geloof hierin verloren doch meer en meer mensen beginnen er stilletjesaan opnieuw open voor te staan. Hoe kunnen we dit gegeven nu begrijpen en wat doen we er mee? Ook hier kunnen we leren uit wat oude wijsheden ons vertellen. Denk naast de Oosterse aan de Sjamanistische tradities maar ook aan de hele oude en verborgen wijsheden uit onze eigen westerse tradities.

Zo leren deze wereldwijde stromingen ons dat wij op één of andere wijze bestaan uit vijf lagen, bewustzijnslagen genoemd. De voor ons meest toegankelijke benamingen hiervoor zijn de lichamelijke laag, de emotionele, mentale en spirituele laag, aangevuld met het systemisch gegeven.

Jatigo’s aanpak vanuit vijf pijlers

Jatigo neemt deze lagen onder de loep waarvoor we in onze hedendaagse samenleving de aandacht zijn verloren: de systemische, emotionele en spirituele laag. Dit gebeurt zonder de nodige aandacht te verliezen voor de mentale en fysieke laag: juist door opnieuw aandacht te hebben voor onze systemische, emotionele en spirituele gezondheid creëren we een verfrissende kijk op ons mentaal en fysiek welzijn.

landschap met meerIk heb ervoor gekozen om niet alleen de hulpvrager te benaderen vanuit diens vijf elementen of lagen, maar om vanuit elke bewustzijnslaag een specifieke methodiek ter beschikking te hebben om de hulpvrager van dienst te zijn. Een gedachtegoed ontstaan uit een heel spontaan proces waarin de vijf pijlers werden gevoed vanuit wel heel diverse invalshoeken.

Natuurlijk staan deze pijlers niet los van elkaar, op bijzondere wijze is er een prachtige structuur verweven doorheen deze pijlers. De aangeboden methodieken zijn niet zozeer letterlijk gekoppeld aan een bewustzijnslaag maar vertrekken er wel uit. Bij elke sessie worden er twee tot drie methodieken ter hand genomen, of ze nu direct of indirect aanwezig zijn. Het verband tussen deze pijlers zou wel eens een wegwijzer kunnen zijn tot ruimte en balans, misschien ook wel tot wijsheid en geluk.

Reacties zijn gesloten.